Blog

Welkom op onze blog.

Gebruik de Code van Goede Praktijk bij installatie van debietmeters

15/03/2023

Organisatie VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, publiceerde in 2021 een Code van Goede Praktijk om de installatie en het gebruik van debietmeters kwalitatief te houden. De Code kwam er na een studie van de VLM, de Vlaamse Landmaatschappij.

Voorschriften en richtlijnen voor mestverwerker

In de Code van Goede Praktijk vind je voorschriften en specifieke richtlijnen waar jij als individueel mestverwerker moet aan voldoen bij gebruik van debietmeters. Daarnaast heb je ook de verplichtingen opgesteld door de VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij.

Naast installatie vertelt de Code ook over het onderhoud van je debietmeters en de interne controle ervan wanneer ze gebruikt worden voor het meten van vloeistofstromen in mestbewerking en mestverwerking. Ze draagt bij tot de algemene kwaliteitscontrole die de Vlaamse instanties hebben verstrengd de afgelopen jaren om fraude tegen te gaan.

Kwaliteitscontroles bij gebruik van debietmeter

Naast kalibratierichtlijnen en ingebruikname vertelt het VITO-document ook over periodieke en in situ controles. Op basis van alle info die voorzien wordt, kun je heel proactief aan de slag met je debietmeters. Bv. welke debietmeters geschikt zijn voor specifieke locaties op je grond en hoe je ze kunt installeren.