Burenregeling: wat houdt het weer precies in?
26/03/2025
De burenregeling is een veelgebruikte praktijk in de landbouw waarbij landbouwers dierlijke mest uitwisselen met nabijgelegen lanbouwbedrijven zonder tussenkomst van een erkende mestvervoerder.
Waarom ‘buren’?
Het systeem helpt boeren om op een efficiënte en kosteneffectieve manier hun mestbeheer te optimaliseren, terwijl ze tegelijk voldoen aan milieuregels. De term ‘buren’ wijst op het feit dat de landbouwpercelen binnen dezelfde of in de buurgemeente(n) moeten liggen van de exploitatie van de mestaanbieder.
Hoe werkt de burenregeling?
De burenregeling maakt het mogelijk om mest lokaal te transporteren en te gebruiken zonder dat er een officiële handel in mest plaatsvindt. Dit kan zowel gaan om vaste als vloeibare mest. De overdracht moet echter correct worden geregistreerd, sinds 1 januari 2025 zelfs verplicht via AGR-GPS voor vloeibare mest. De betrokken partijen moeten kunnen aantonen dat de mest binnen de regelgeving wordt toegepast.
Alle details over Burenregeling
Een complete toelichting over burenregeling in Vlaanderen werd opgelijst door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Regelgeving en verplichtingen
Om misbruik en overbemesting te voorkomen, gelden er strikte regels voor de burenregeling:
- De mest mag alleen vervoerd worden naar landbouwgrond in dezelfde regio, maximaal een naburige gemeente.
- De totale hoeveelheid mest moet correct worden geregistreerd en verwerkt in een overeenkomst tussen beide partijen. Dit binnen een periode van 3 maanden binnen hetzelfde kalenderjaar of tot einde van geldigheid van de mestanalyse.
- Sinds 2025 is het verplicht om AGR-GPS te gebruiken bij transporten van vloeibare dierlijke mest onder de burenregeling om transparantie te garanderen.
- Indien minder mest wordt vervoerd dan op het registratiebewijs staat vermeld, moet de regeling deels of volledig geannuleerd worden binnen een maand.
Voordelen van de burenregeling
De burenregeling biedt verschillende voordelen voor landbouwers:
- Kostenbesparing: Geen noodzaak om een erkende mestvervoerder in te schakelen.
- Duurzaamheid: Mest wordt lokaal hergebruikt, wat transportemissies vermindert.
- Efficiëntie: Landbouwers kunnen hun mestbeheer flexibel organiseren binnen de wettelijke kaders.
Conclusie
De burenregeling blijft een nuttig instrument voor landbouwers die hun mestbeheer willen optimaliseren. Door de nieuwe AGR-GPS verplichting en aangepaste regelgeving is het essentieel dat bedrijven hun administratie correct bijhouden. QEOS ondersteunt landbouwers bij het naleven van deze regels en biedt oplossingen op maat voor een efficiënt mestbeheer.
Op zoek naar een betrouwbare partner die voldoet aan AGR-GPS wetgeving?
QEOS ontwikkelt als GPS-dienstverlener al jaren gebruiksvriendelijke software voor de landbouw. Ontdek onze oplossingen.